Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, Νοεμβρίου 22, 2016

Ο Τραμπ θα ακυρώσει τη συμφωνία TPP μόλις ορκιστείΟ Τραμπ θα ακυρώσει τη συμφωνία TPP μόλις ορκιστείΑπόσυρση των ΗΠΑ από τη φιλόδοξη συμφωνία εμπορίου TTP (για χώρες του Ειρηνικού) και «κύμα ελέγχων» για να εντοπιστούν παραβιάσεις σε προγράμματα για βίζα εργασίας στις ΗΠΑ προανήγγειλε ο Τραμπ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τις προθέσεις του μόλις αναλάβει.

Από το πρώτο μήνυμα πάντως λείπουν αναφορές για τη μεταρρύθμιση του Ομπάμα στο σύστημα περίθαλψης ή για το χτείσιμο τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Στο μήνυμά του, ο Τραμπ ανέφερε επίσης πως  θα εκδώσει διάταγμα το οποίο μειώνει τον αριθμό των κανονισμών της κυβέρνησης, θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει τις παραβιάσεις των προγραμμάτων άδειας εργασίας σε ξένους υπηκόους.

Πρόθεσή του επίσης είναι να αρθούν περιορισμοί στην παραγωγή ενέργειας, μεταξύ των οποίων την παραγωγή πετρελαίου, αερίου και άνθρακα.

Οι προθέσεις του Τραμπ για το εμπόριο ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν προκαλέσει ανησυχία στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες. Η εξαγγελία του για την TTP ήταν ο λόγος για τον οποίο το Σαββατοκύριακο η Σύνοδος APEC είχε επανεπιβεβαιώσει την αντίθεσή της στον προστατευτισμό.

Παρούσες ήταν οι ηγεσίες των «μεγάλων» του Ειρηνικού: Η Κίνα, η Ρωσία, η Αυστραλία, ο Καναδάς όπως και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

H συμφωνία TTP έχει υπογραφεί μεν από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά εκκρεμεί η κύρωσή της από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Η Κίνα παράλληλα προωθεί και το εμπορικό σχήμα συνεργασίας RCEP -από το οποίο απουσιάζουν, μέχρι νεωτέρας, χώρες της αμερικανικής ηπείρου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: