Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2017

Τερέζα Μέι: Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να φύγει από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Να οικοδομήσουμε μια πραγματικά παγκόσμια ΒρετανίαΗ Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία "δεν είναι δυνατόν" να παραμείνει εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι "δεν εξερχόμαστε ολοκληρωτικά από την ΕΕ". Όμως, η βρετανίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε να πιέσει για την "μεγαλύτερη δυνατή" πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά το Brexit.
Τερέζα Μέι: Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να φύγει από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά 
Στην πολυαναμενόμενη ομιλία της, ανακοίνωσε επίσης ότι το Κοινοβούλιο θα διεξάγει μια ψηφοφορία για την τελική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μέι υποσχέθηκε να βάλει τέλος στην "τεράστια συμβολή" του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Η πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την ομιλία της για να ανακοινώσει 12 προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου για τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Μεταξύ αυτών, τη διατήρηση του ενιαίου χώρου ταξιδιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, το εμπόριο με την ΕΕ χωρίς δασμούς, την τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ, τη συνέχιση της "πρακτικής" ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας, τον "έλεγχο" των δικαιωμάτων της μετανάστευσης για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ. Η Μέι είπε δεν θα υπάρξουν "λεπτομερείς" διαπραγματεύσεις εν όψει της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα επικαλεστεί στο τέλος Μαρτίου.

 Προειδοποίησε, όμως, την ΕΕ ότι θα πολεμήσει μια "τιμωρητική" αντίδραση στο Brexit, καθώς αυτό θα σήμαινε "έναν καταστροφικό αυτοτραυματισμό για τις χώρες της Ευρώπης και δεν θα είναι μια φιλική πράξη". Είπε συγκεκριμένα: "Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει το όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της Βρετανίας και των κρατών-μελών της ΕΕ. Θα πρέπει να δώσει στις βρετανικές εταιρείες τη μέγιστη δυνατή ελευθερία στο εμπόριο και να λειτουργούν εντός των ευρωπαϊκών αγορών, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο στη Βρετανία, αλλά θέλω να είμαι σαφής:. Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημαίνει την ένταξη στην ενιαία αγορά".

Διαβεβαίωσε τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ: "Θα συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι εταίροι, πρόθυμοι σύμμαχοι και στενοί φίλοι. Θέλουμε να αγοράσουμε τα προϊόντα σας, να σας πουλάμε τα δικό μας, να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο εμπόριο και να συνεργαζόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όλοι πιο ασφαλείς και με μεγαλύτερη ευημερία μέσω της συνεχούς φιλίας".Οι άνθρωποι που ψήφισαν Brexit "το έκαναν με τα μάτια τους ανοιχτά", δήλωσε η πρωθυπουργός, αποκαλώντας το δημοψήφισμα μια "μεγάλη στιγμή εθνικής αλλαγής".

"Τώρα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη διαίρεση και στη ρητορική που συνδέεται με αυτή -μεταξύ όσων ψήφισαν υπέρ και κατά της αποχώρησης- και να ενωθούμε για να κάνουμε ένα επιτυχημένο Brexit και να οικοδομήσουμε μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία" πρόσθεσε
.bbc.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: