Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2017

Πράσινοι, μπλε, κόκκινοι τα ρήμαξαν όλα. Το μεγάλο «φαγοπότι» στο Μετρό. Τρέχουμε να πληρώσουμε κι άλλους φόρους.

Στο πολυσέλιδο (αγγίζει τις 100 σελίδες) πόρισμα των ελεγκτών καταγράφεται όλη η διαδικασία που φαίνεται ότι ζημίωσε την εταιρεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού το 1.156.321,20 ευρώ είναι το ποσό που λείπει μόνο για το 2015. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι «κρούσματα» υπήρχαν και το 2011, ενώ πόρισμα εσωτερικού ελέγχου το 2012 είχε χτυπήσει το «καμπανάκι».
Το μεγάλο «φαγοπότι» στο Μετρό - Η κομπίνα που μόνο σε τριτοκοσμική χώρα μπορεί να αποδώσει - Κεντρική ΕικόναΟ έλεγχος άρχισε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο γραφείο της επιθεωρήτριας για υπεξαίρεση από τους επόπτες του τομέα καταμέτρησης της ΣΤΑΣΥ ΑΕ (στις γραμμές 2 και 3 του μετρό) και διήρκεσε περίπου έναν χρόνο. Η έρευνα αφορούσε την ορθή απόδοση των εισπράξεων του 2015.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι επόπτες προέβαιναν σε διαθέσεις εισιτηρίων ή καρτών σε πωλητές σταθμών του μετρό, ύψους 1.156.321,20 ευρώ.
Όμως η έρευνα δεν εντόπισε τα αντίστοιχα παραστατικά στοιχεία διακινήσεων των εν λόγω εισιτηρίων-καρτών, με συνέπεια:
α) Να μην εμφανίζονται ως λογιστικές εγγραφές στην Ημερήσια Κατάσταση Ταμείου (daily list) του τομέα.
β) Να μην εμφανίζονται ως εισπράξεις στα ευρεθέντα πρακτικά της Επιτροπής Καταμέτρησης περιεχομένου σάκων εισπράξεων και ως εκ τούτου, συνολικό ποσό ύψους 1.156.321,20 ευρώ να μην έχει αποδοθεί στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ.
Με δυο λόγια, ο βασικός «πυρήνας» των εμπλεκομένων κατέστρεφε τη διαδρομή των εισιτηρίων, καθώς ακόμη και εάν αυτά πωλούνταν, τροποποιούσαν έτσι τα στοιχεία, ώστε αυτά να φαίνονται ως... επιστραφέντα και κανείς να μην αντιλαμβάνεται ότι κάτι πάει στραβά. Εκτός από τους επόπτες στο... μικροσκόπιο μπαίνουν και οι υπεύθυνοι οικονομικού της εταιρείας, αφού ήταν αρμόδιοι για την παρακολούθηση της διαδικασίας αλλά και για τον έλεγχο των υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονταν σε αυτά τα κρίσιμα πόστα από το 2002. Και το 2011 άλλος υπάλληλος είχε διαπιστώσει ότι δύο εμπλεκόμενοι επόπτες είχαν διακινήσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο εισιτήρια 107.650 ευρώ, χωρίς παραστατικά, αλλά και χωρίς να περάσουν λογιστικά από daily list. Παρά την αναφορά του, όπως καταγράφεται στο πόρισμα των ελεγκτών, ο διευθυντής Οικονομικών δεν έκανε έρευνα σε βάρος των εποπτών για το επίμαχο συμβάν, υποστηρίζοντας ότι τελικά το ποσό απεδόθη εκ των υστέρων και έγινε μια συγκεντρωτική λογιστική εγγραφή. 
 Koolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: