Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, Μαΐου 21, 2017

Την ώρα που με το 4o μνημόνιο κόβονται συντάξεις, μισθοί, επιδόματα, πέφτει το αφορολόγητο, απελευθερώνονται οι ομαδικές απολύσεις και ανάβει το πράσινο φως για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με ένα άρθρο «κουρεύονται» τα πρόστιμα για όσους έχουν πιαστεί με πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία

Σύμφωνα με το νόμο 2523/1997, ο λήπτης ενός πλαστού, εικονικού ή νοθευμένου φορολογικού στοιχείου αξίας 100 ευρώ που πιανόταν στην τσιμπίδα των ελεγκτικών μηχανισμών, καλούνταν να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το 300% του ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ σε τιμολόγιο αξίας 100 ευρώ ανέρχεται σε 24% ήτοι 24 ευρώ, δηλαδή πλήρωνε πρόστιμο 72 ευρώ (24 επί 3). Ο νόμος 4173/2013 έκανε πιο ευνοϊκές τις διατάξεις για τον φοροφυγά. Υπήρχε όμως μία ανοικτή εκκρεμότητα. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν στα δικαστήρια πριν το 2013.
Φωτογραφία του χρήστη Το Παρατηρητήριο.
Το άρθρο 79, λοιπόν, έρχεται να φέρει νέες ευεργετικές μεταβατικές διατάξεις για τους φοροφυγάδες που οι υποθέσεις τους εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κ.α. και για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι σχετικές πράξεις ή αποφάσεις αλλά δεν έχουν κοινοποιηθεί. Όπως σημειώνεται στο επίμαχο άρθρο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής  Στρατηγικής 2018-2021 που ψηφίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017, «για παραβάσεις για τις οποίες προβλέπεται η επιβολή προστίμων του άρθρου 6 του ν.2523/1997 (Α’ 179) και της περίπτωσης δ΄ της παρ.2 του άρθρου 55 του ν.4174/2013 (Α΄170), για τις οποίες κατά την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος δεν έχουν εκδοθεί οι οριστικές πράξεις επιβολής προστίμων, δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα των προαναφερομένων διατάξεων, αλλά επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του φόρου που εξέπεσε ή που επιστράφηκε ή που δεν αποδόθηκε, ανεξάρτητα εάν δεν προκύπτει τελικά ποσό φόρου για καταβολή».                          


Για να τύχει των ευνοϊκών διατάξεων, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση και ανέκκλητη δήλωση ανεπιφύλακτης αποδοχής της παράβασης και να καταβάλλει το σύνολο της οφειλής εντός δύο εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης αποδοχής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει εκδοθεί έως τότε αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ενώ ποσά που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται, δεν συμψηφίζονται και δεν αναζητούνται. Την ίδια ώρα ωστόσο οι συγκεκριμένες διατάξεις δημιουργούν καταφανέστατη ανισότητα, καθώς άλλοι φοροφυγάδες οι υποθέσεις των οποίων έκλεισαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, πλήρωσαν τριπλάσιο πρόστιμο για τις ίδιες παραβάσεις

Καταργούν την αξιολόγηση επιλογής προϊσταμένων και μοιράζουν επιδόματα

Απορία και εύλογα ερωτήματα προκαλούν και τα άρθρα 51 και 52 στο επίμαχο νομοσχέδιο που από τη ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης αποτελεί νόμο του κράτους. Συγκεκριμένα με το άρθρο 51 προβλέπεται η εξαίρεση των Ειδικών Υπηρεσιών του ν.4314/2014, της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων πόρων, καθώς και της ΜΟΔ ΑΕ από τις διατάξεις του νόμου 4369/2016, ο οποίος αφορούσε το σύστημα αξιολόγησης προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων. Με το νόμο 4369 η κυβέρνηση υποστήριζε πέρυσι τέτοιο καιρό, ότι φέρνει την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και βάζει τέλος στα ρουσφέτια και της προσλήψεις, τοποθετήσεις και προαγωγές «ημετέρων». Όμως με το άρθρο 51 έρχεται να εξαιρέσει από διαφανείς διαδικασίες τους παραπάνω οργανισμούς του Δημοσίου. Μάλιστα ειδικά στη ΜΟΔ ΑΕ, η οποία έχει ως αποστολή της τη στήριξη και ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, υπάλληλοί της είχαν καταγγείλει το Μάιο του 2016 έλλειψη διαφάνειας και αξιοκρατίας στις διαδικασίες τοποθέτησης και μετακίνησης του προσωπικού, που καταργούσε στην πράξη κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης για ανοιχτές διαδικασίες και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με το άρθρο 52, δίδεται από 3/5/2017 ειδικό επίδομα στους υπαλλήλους που αποσπώνται ή μετακινούνται από άλλους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στη ΜΟΔ ΑΕ, με επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μέχρι πρότινος η εν λόγω χορήγηση ίσχυε για τους υπαλλήλους που αποσπώνται αποκλειστικά στις Ειδικές υπηρεσίες ΕΣΠΑ και όχι και για εκείνους της ΜΟΔ ΑΕ.  

proto thema

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Ωραια" τα εφτιαξαν! "Ομορφα",τα σχεδιασαν! Θα προχωρησει και στο "κουρεμα",και θα φυγει για να γινουν πραξη τα "μετρα" Πιστευουν πως μια "οικουμενικη-πατριωτικη" -με "ασχετους δλδ-οχι με "ονοματα" θα τους σωσει! Πιστευουν πως το θεμα ειναι να περαστουν ,και πως αντιδρασσεις δεν θα υπαρχουν εαν δεν τους "εξοργιζουν"εχοντας την εξουσια,προσωπα που ψηφισαν τα μνημονια..
Αυτοι δεν ειναι βλακες! Ειναι πανιβλακες! Θα κοιταξει ο κακομοιρης ποιος τα εφερε? θα τον πηγαινουν "τραινο",και θα κοιταξει να βριζει η να ασχολειται με τους προηγουμενους? Θα βγαινει ο καθε καραγκιοζης και θα "δικαιολογειται" πως δεν μπορει να μην τα εφαρμοσει γιατι ειναι υπογεγραμενα-ακουμε κατι ¨σποντες" του τυπου "ο τσιπρας εχει δεσμευσει και τις επομενες κυβερνησεις"-μν ειναι για να ξελασπωσουν αυτους που "ερχοντε"-ετοιμαζουν το εδαφος-.
Οποια "πατριωτικη" "οικουμενικη" τραμπουκικη,οτι και να ειναι αυτη,δεν θα καταφερει τιποτα! Γιατι? γιατι απλα ο κοσμος ΔΕΝ ΕΧΕΙ!! ΤΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ? ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ"ΠΑΡΕΙ "!Να μην υπαρχουν συνταξεις,να πεθαινουν γιατι δεν υπαρχει ασφαληση, νοσοκομειο , φαρμακα,να μην εχει να φαει,να μην ζει καν,και να τον ¨"τραβανε" για να δωσει την ωρα που ηδη εχει εξαντληθει εφτα χρονια σε κατασταση πιεσης?Που θα τα βρει? Θα τα γεννησει? θα τα κλωσισει?
Ποιος τα σκεφτηκε ολα αυτα? εδω μιλαμε για κοσμο πολυ! δεν ειναι πεντε δεκα εκατο! ειναι δεκα εκατομυρια! οι "σκυλοι" μονο θα περνανε καλα! οι υπολοιποι τι θα κανουν?
ομαδικες απολυσεις σημαινει αυτοματα και κοψιμο συνταξεων-οκτω δημοσιοι υπαλληλοι απο τις κρατησεις τους βγαζουν τεσσερις συνταξιουχους! για μεγαλωσε την κλιμακα,να δεις τι θα γινει! αυτοματα πανε και οι υπαλληλοι πανε και οι συνταξεις! Επιχειρησεις εχουν κλεισει και οσες εμειναν θα κλεισουν και αυτες! Ποια "ταμεια"? απο που θα μαζευουν πλεον λεφτα?
Εδω μιλαμε για αρμαγεδωνα!!Οποιος και να ειναι "πανω" θα δεχτει οχι επιθεση,θανατο,γιατι οι "κατω" θα ειναι ετοιμοθανατοι! Ποιος πεθαινει ευκολα? ποιος βλακας μπορει να ειναι αυτος που θα δεχτει να τον κηδεψουν ζωντανο και δεν θα αντιδρασει?
ελενη