Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, Μαΐου 10, 2018

Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» ο πρίγκιπας Κάρολος -Τον υποδέχτηκε ο Καμμένος.......


????????????????????????????????????

Στις 5 Οκτωβρίου 1912, ημέρα Παρασκευή, κηρύσσεται ο πόλεμος Ελλάδος και συμμάχων κατά της Τουρκίας. Την ίδια ημέρα και υπό μεγάλο σημαιοστολισμό στις 10.00 ο τότε Υπουργός Ναυτικών Στράτος, ο Γενικός Επιθεωρητής Ναύαρχος Λ. Τώφνελ, ο Πρωθυπουργός Ε. Βενιζέλος επιβιβάζονται του «Αβέρωφ». Στις 11.30 επιβιβάζεται και ο Βασιλιάς Γεώργιος, και ακολουθεί ο επίσημος αγιασμός. Μετά τις προσφωνήσεις των πολιτικών και τις ευχές του Βασιλιά, οι επίσημοι αποχωρούν και στις 13.30 ο ελληνικός στόλος αποπλέει σε γραμμή παραγωγής όπου και ακολουθεί το πρώτο πολεμικό ναυαρχικό σήμα προς όλα τα πλοία (ΗΩΠ: 051330/10/1912):

«Η Α.Μ. ο Βασιλεύς στέλνει θερμάς ευχάς υπέρ της επιτυχίας του ιερού αγώνος μας.

Αι δάφναι των ενδόξων πολέμων του Ελληνισμού πληρούσι πολλάς σελίδας της Ιστορίας

και έχει ακράδαντον πεποίθησιν ότι ο ημέτερος στόλος σήμερον θα προσθέσει
μίαν ένδοξον σελίδα εις την ιστορία του Ναυτικού.»

Ο
Αρχηγός Στόλου ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ


Μετά την υπογραφή των συνθηκών ειρήνης το «Γ. Αβέρωφ» μαζί με τον υπόλοιπο στόλο μετέφερε τα ελληνικά στρατεύματα στην Ιωνία. Οι εξελίξεις των επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία διέγραψαν γρήγορα αρνητική πορεία που κατέληξε στην Καταστροφή του '22. Το «Γ. Αβέρωφ» βρέθηκε ξανά στα μικρασιατικά παράλια, τούτη τη φορά για να βοηθήσει στη μεταφορά των στρατευμάτων και του ξεριζωμένου ελληνικού στοιχείου με αντιστράτηγο τον Πρίγκιπα Ανδρέα!

Prince Andrew of Greece.JPG
Ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας (2 Φεβρουαρίου 1882 - 3 Δεκεμβρίου 1944) ήταν το έβδομο παιδί και ο τέταρτος γιος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ των Ελλήνων και της Βασίλισσας Όλγας των Ελλήνων.

 Συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Γερμανία, έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός τού Ιππικού και στη συνέχεια στη Μικρά Ασία. Τον Ιούλιο του 1921 μετά την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ, έφθασε ως διοικητής της 12ης μεραρχίας με το βαθμό του υποστράτηγου, στο μικρασιατικό μέτωπο. Προήχθη αμέσως σε αντιστράτηγο τον Ιούλιο του 1921 πριν την εκστρατεία του Σαγγαρίου.

Ως αντιστράτηγος ήταν διοικητής του Β' Σώματος Στρατού, το οποίο έπρεπε να κινηθεί δια μέσου της Αλμυράς Ερήμου για την κατάληψη της Άγκυρας. Οι άνδρες του έφτασαν στο σημείο να τον αποκαλούν στις μεταξύ τους συζητήσεις "καψοκαλύβα", λόγω της τακτικής τού να διατάζει την πυρπόληση των αγροτικών κατοικιών των τούρκων χωρικών

Μετά τη λήξη των επιχειρήσεων της αποτυχημένης εκστρατείας Σαγγαρίου-Αγκύρας (Σεπτέμβριος 1921) του αφαιρέθηκε η διοίκηση του Β' Σώματος Στρατού από τον διοικητή της Στρατιάς αντιστράτηγο Παπούλα. λόγω ανικανότητας και καταφανούς ανεπάρκειας στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού. Πριν τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας έφυγε από την Μικρά Ασία και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Με τον Φίλιππο....
Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την επανάσταση του Πλαστήρα, με διαταγή του Πάγκαλου ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Νοέμβριο του 1922 από τον συνταγματάρχη Χρήστο Λούφα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο. Είχε προηγηθεί η δίκη και η εκτέλεση των έξι, το πρωΐ της 15 Νοεμβρίου 1922. Στη δίκη που ακολούθησε, ο πρίγκιπας Ανδρέας καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου τον Αύγουστο του 1921

Η απόφαση όμως δεν εκτελέστηκε από την Επαναστατική Στρατιωτική Κυβέρνηση, λόγω μεσολάβησης της βρετανικής κυβέρνησης, μέσω του Άγγλου πλοιάρχου Τάλμποτ. Με παρέμβαση του Πάγκαλου το στρατοδικείο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό "της τελείας απειρίας περί την διοίκησιν ανωτέρων μονάδων" και τον καταδίκασε στις 20 Νοεμβρίου 1922 στην ποινή της ισόβιας υπερορίας και της διαγραφής από το μητρώο των αξιωματικών...
Αποτέλεσμα εικόνας για φιλιππος της Î±Î³Î³Î»Î¹Î±Ï‚Ο γιος του πρίγκιπα Ανδρέα, Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα.  Ο Φίλιππος πρίγκιπας της Ελλάδας, νυμφεύτηκε την Ελισάβετ Β΄ των Ουίνδσορ (21 Απριλίου 1926 - ) του Ηνωμένου Βασιλείου στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Λονδίνο και απέκτησαν τρεις γιους και μια κόρη. Ο πρωτότοκος και διάδοχος του θρόνου είναι ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας.

Το φοβερό......

Ο Πρίγκιπας Ανδρέας πέθανε στις 3 Δεκεμβρίου 1944, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» του Μόντε Κάρλο, από ανακοπή καρδιάς. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου......

Πάμε στο σήμερα...


Σχετική εικόναΣτην οικία της Βρετανίδας πρεσβευτού  στην Ελλάδα, Κέητ Σμιθ, βρίσκεται το πριγκιπικό ζεύγος του Κάρολου και της Καμίλα, ώστε να παραστούν στην δεξίωση που διοργανώθηκε προς τιμήν τους.

Η δεξίωση αυτή κλείνει "κλείνει" το πρόγραμμα του ζεύγους για σήμερα.

Στη δεξίωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον υπέροχο κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας, δίνουν το παρών ηχηρά ονόματα της οικονομικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ο Κάρολος συναντήθηκε ιδιωτικά με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και η συνάντησή τους κράτησε περίπου μία ώρα.  Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, ο πρίγκηπας της Ουαλίας συναντήθηκε και με εκπροσώπους του ιδρύματός του καθώς αναμένεται να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα με στόχο να ασχοληθεί με την ανεργία των νέων. Εκπρόσωπος του ιδρύματος στην Ελλάδα φέρεται ότι θα ορισθεί ο γιος του Κωνσταντίνου, ο διάδοχος του θρόνου Παύλος!

Στην πρεσβευτική κατοικία τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά και είναι χαρακτηριστικό ότι ελέγχονται μία προς μία οι προσκλήσεις όσων πέρασαν την πόρτα της κατοικίας.....


 Ποια είναι τα ηχηρά ονόματα της οικονομικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου που δίνουν το παρών στην δεξίωση; Μα φυσικά οι μνημονιακοί. Οι σταλινοβενιζελικοί που μας έχωσαν στο σφαγείο του ΔΝΤ. Αυτοί που μετά τον έρωτα με την Γερμανία ανακάλυψαν τον έρωτα με την "ξεχασμένη" Αγγλία. 

Τώρα στα κρυφά, στα πολύ ιδιωτικά "ανακαλύπτουν" τους ξεχασμένους φίλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: